Home

Psychiater, filosoof en neurowetenschapper Damiaan Denys brengt in Van Angst naar Vrijheid wetenschapsgeschiedenis, filosofie en persoonlijke verhalen samen in een ‘theatercollege’.

Door de appellerende toon van Damiaan Denys is het soms meer een preek dan theater, maar de mix is verrassend verfrissend. Op het podium staan aan drie kanten rijen flessen, glazen schalen en kommen, alsof Denys midden in een laboratorium staat als hij met heldere stem en Vlaams accent vertelt over het eerste experiment met klassieke conditionering. In de voorstelling neemt Denys je mee naar het uiterste van angst en vrijheid en hoe die twee compleet anders zijn én elkaar in balans houden. Angst is irrationeel en mensen laten zich veel te vaak leiden door angstgevoelens. Dat maakt Denys pijnlijk duidelijk met de vloeistoffen-in-plasticzakregeling bij vliegmaatschappijen. Deze regel werd ingesteld om een aanslag die nooit plaatsvond en die nooit had kunnen plaatsvinden. Meesterlijk zet Denys de kale feiten en cijfers tegenover paniekerige maatregelen en angstgevoelens.
De vraag is natuurlijk waarom een wetenschapper dit soort theater maakt. Denys vertelt dat hij op deze manier wetenschap dichtbij kan brengen en dat er in het theater nog dingen kunnen worden gezegd die niet meer in de wetenschap worden verteld. Denys bedient zich graag van schijnbare tegenstellingen. Een zeker persoon heeft gezegd dat wij ons brein zijn, begint hij, maar als ons brein zo simpel te begrijpen is, dan zijn wij dus ook simpel. En als wij zo slim zijn om ons brein te begrijpen, dan is het brein zo complex en ingewikkeld.. Denys laat het even stil vallen en voegt dan toe: En als je dit niet begrijpt, maak je geen zorgen! Natuurlijk moet iedereen lachen. En dat is wat zo knap is aan wat Denys’ theater. Hij neemt je mee in zijn denkwijzen, maar maakt het wel zo luchtig dat je niet verdwijnt in een woordenbrei van intelligente en filosofische bespiegelingen. Zo beschrijft de hoogleraar, tot grote hilariteit van het publiek, soepel dansend de weg die een angstprikkel aflegt in het zenuwstelsel en de rest van het lichaam.
In deze voorstelling doet Denys een beroep op je weldenkende vermogen om kritisch te kijken naar de plek van je gevoel. De vraag blijft hoe je het juiste midden houdt tussen vrijheid en angst. Daarvoor hebben we misschien wel God of wetenschap nodig, suggereert Denys. Laat je uitdagen en verrassen door deze voorstelling, die deze en komende maand te zien is in Nederland.

Recensie van Van Angst naar Vrijheid, gepubliceerd in het Nederlands Dagblad op 21-10-2016.

foto_damiaan-denysFotograaf: Lenny Oosterwijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s