Home

Afgeplakte ramen, kluisjes en trappen doen denken aan een toneelavond op de middelbare school, maar dat ben je snel vergeten als je gemaskerd het decor in stapt.

Na even zoeken op het bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag, vinden we het oude gebouw van de Koninklijke Luchtmacht. In een mum van tijd ben je onderdeel van het feest van de familie Florencia: een mix van carnaval, ijs en Italiaanse wijn. Elke nieuwe scene brengt je een dieper in de wereld van de twee ondernemersfamilies Florencia en Simonis, deels gebaseerd op de geschiedenis van de twee bekendste ijs- en vishandelaars van Den Haag. Ondanks de rivaliteit tussen de families, worden hun kinderen Julietta en Danny verliefd op elkaar. Omdat je Shakespeare’s Romeo en Juliet kent, weet je dat zij tragisch zullen eindigen, maar aan het einde van de voorstelling hoor je toch nog iets dat je niet verwacht.
De nadruk van Ijs&Vis ligt op de ervaring van deze vorm van locatietheater. Vooral in het middendeel is veel te beleven. In een gedetailleerd decor vol kleur mag je zelf je weg zoeken en de stukjes verhaal bij elkaar sprokkelen. Het ene moment sta je in de zoete, roze ijssalon, het andere moment in de blauwe, koude viskeuken. Dat zoeken naar verhaallijntjes is niet de hele tijd leuk. De vertelling is versnipperd en dat maakt de voorstelling soms vaag en langdradig.
Als je veel toneel verwacht, moet je even wennen, want het grootste deel is dans en muziek. Toch is het een mooie ervaring, want dichtbij de dansers voel je de lucht die zij in beweging zetten en ruik je het stof dat ze laten opdwarrelen. Soms ben je bang dat je in de weg loopt, terwijl je tegelijkertijd steeds wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn bij dit verhaal. Interessant is het moment dat Danny en Julietta in een dromerige, blauwe slaapkamer al dansend een vrijscene beleven waar je met je neus bovenop staat. Ineens ontstaat er een voyeursgevoel bij jezelf. Mag ik hier wel staan? Gaan ze echt uit de kleren? Hoewel je wel gewend bent om dit soort momenten te zien in films, bekruipt je hier het gevoel dat je toch wel iets heel intiems meebeleeft. Ineens zie je dan ook de gezichten van de andere bezoekers en wordt duidelijk wie er nog meer mee gluurt.
IJs&Vis is een strooptocht naar porties verhaal. Het is alsof je weer kind bent en in een oud huis op zoek gaat naar mysterieuze voorwerpen en fantasieverhalen. Als die eerste opwinding is gezakt, duren sommige scenes wat te lang, maar de complete beleving is zeker de moeite waard.

+ mooi decor
– soms vaag
+ dichtbij de dansers en acteurs

Recensie van IJS&VISFirma MES, gepubliceerd in het Nederlands Dagblad op 23-09-2016.

IJS & VIS Fi. Mes//Nationale Toneel //Korzo //Rabarber

Fotograaf: Joris-Jan Bos

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s